De weg naar topruiter; welke factoren spelen een rol?

Menig ruiter heeft de droom om net als topruiter Edward Gal op de Olympische Spelen te rijden. Vaak wordt gedacht dat je hiervoor in ieder geval een goed gevulde zak met geld mee moet nemen. Soms lijkt het bijna onmogelijk om een hoog niveau te bereiken door hard werken en hoge motivatie. Maar is dit nu ook echt het geval? Zijn er vaardigheden die je kunt leren om beter te presteren?

In 2016 hebben Lampard, Clarke, Wolframm en Williams hier onderzoek naar gedaan. Zij keken naar de factoren die een rol spelen bij de route die ruiters afleggen naar de top.

Van de acht ruiters die deelnamen aan dit onderzoek, gaven allen aan dat ze rond hun 5e jaar begonnen met rijden. Al vroeg beschikten zij over meerdere paarden om te rijden. Na verloop van tijd kregen zij steeds meer goede paarden te rijden, waar ze veel van konden leren.

De (financiële) steun van ouders speelt een grote rol en wordt als waardevol beschouwd. Een goede coach is belangrijk om ruiter en paard verder te ontwikkelen.

Een topruiter in een spiringparcours
Bron: Shutterstock

Vaardigheden

Als je dit zo leest, lijkt de gedachte dat het niveau van presteren afhangt van het hebben van geld en goede paarden bevestigd. En dat je hier totaal geen controle over hebt. Toch noemen de ruiters een aantal factoren waar je wel invloed op hebt.

Van jongs af aan zijn de ruiters extrinsiek gemotiveerd; ze willen winnen en beter zijn dan de rest. Maar ook intrinsieke motivatie is belangrijk; het genieten van de sport en blijven leren. Door het stellen van doelen, kunnen deze ruiters beide vormen van motivatie beïnvloeden. Iedere ruiter van elk (wedstrijd)niveau kan doelen bedenken en een doelenplan maken. Zo kun je zelfs als lange termijn doel hebben om over 4 jaar op de Olympische Spelen te rijden!

Tot slot spraken de topruiters over de mentale vaardigheden die voor hen belangrijk zijn; focus, zelfvertrouwen en omgaan met tegenslagen. Vaardigheden die geleerd kunnen worden tijdens mentale training. Bij mentale training leer je vaardigheden die jou helpen bij het neerzetten van een goede prestatie. Mentale training is niet alleen voor een topruiter geschikt. Iedere ruiter kan hier van leren en toepassen in training en wedstrijden. Bij mentale training leer je onder andere meer over het stellen van doelen, visualiseren, (ont)spanning en concentratie. Een sportpsycholoog kan je hierbij ondersteunen.

Conclusie

Om een topruiter te worden heb je, naast aanleg, geld en goede paarden, ook de wil nodig om jezelf te verbeteren. Door te trainen met een coach, maar ook door het oefenen van mentale vaardigheden.

Het behalen van de ultieme top is maar voor een klein gedeelte van de ruiters haalbaar. Toch kan het interessant zijn om in de mentale training te duiken. Ook al haal je niet de wereldtop, maar je leert wel om het beste uit jezelf en je paard te halen. En dat kan bijna voelen als het mogen rijden op de Olympische Spelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.