Wedstrijdspanning kan een lastig probleem zijn voor ruiters. Je voelt vlinders in je buik, je handen zijn zweterig of je kan maar niet stoppen met denken aan wat er allemaal fout kan gaan. Deze gevoelens hebben invloed op je prestaties. Wat kun je zelf doen om te zorgen dat je ontspannen de ring in gaat?
De mate van invloed die wedstrijdspanning heeft, hangt af van de persoon, de situatie, de mate van spanning en in hoeverre je hier mee om kunt gaan. De één is gevoeliger voor wedstrijdspanning dan de ander. Sommige mensen vinden veel situaties spannend, terwijl anderen omschreven worden als ‘koele kikkers’.
Ook de mate waarin je wedstrijdspanning voelt, speelt een rol. Soms heb je een gevoel dat je kunt omschrijven als gezonde spanning. Je merkt dat je veel energie en zin hebt om je taak uit te voeren. Je kunt je aandacht richten op je proef en wilt laten zien hoe goed je bent. Aan de andere kant kun je ook een vorm van spanning ervaren, waardoor je gaat piekeren en je lichaam zich niet prettig voelt. Dan heb je juist minder zin in je taak. Het is dan ook moeilijk om je te concentreren op je proef.
Tot slot speelt de situatie een rol. Waar je op een verenigingswedstrijd alleen wat ‘gezonde kriebels’ voelt, kun je op een wedstrijd tijdens het Nederlands Kampioenschap je compleet dichtslaan.
Hoe ga je om met wedstrijdspanning?
Gelukkig hoef je je niet neer te leggen bij deze spanning. Er zijn een aantal manieren waarop je met wedstrijdspanning kunt omgaan en zelfs verminderen.
- Ademhalen! Als je gespannen bent, haal je snel en oppervlakkig adem. Hierdoor krijg je een gejaagd gevoel en houd je de spanning in stand. Neem de tijd om bewust via je middenrif in en uit te ademen. Je haalt dieper adem en het gespannen gevoel in je lichaam zal afnemen.
- Zingen. Dit werkt vooral bij negatieve gedachten en piekeren. Omdat je hersenen met maar één ding tegelijk bezig kunnen zijn, is zingen een goede afleiding. Je hebt geen tijd meer voor andere gedachten en je lichaam zal zich hierdoor meer ontspannen.
- Stel doelen. Wat wil je bereiken tijdens je wedstrijd? Zorg dat je doelen positief gesteld zijn en dat je er controle over hebt. ‘De beste zijn’ is een doel waar je geen controle over hebt. Je bent afhankelijk van de resultaten van anderen en daar heb jij geen invloed op. Een doel als ‘Ik wil de hele proef mijn handen rechtop houden’ daar heb je controle over. Een positief gesteld doel gaat over wat je wilt halen en niet wat je wilt vermijden. Dus ‘Ik wil blijven zitten’ in plaats van ‘Ik wil niet vallen’.
- Bereid je goed voor. Als je niet weet wat je kunt verwachten, heb je geen controle over de situatie. De hele gebeurtenis overkomt je als het waren gewoon. Wanneer je dit bedenkt is het eigenlijk helemaal niet zo gek dat je dan gespannen raakt. Daarom is een goede voorbereiding zo belangrijk. Zorg er voor dat je weet hoe laat je ergens moet zijn, waar je moet zijn en dat je je spullen schoon zijn en op tijd klaar liggen. Niets geeft zoveel spanning als op het laatste moment nog op zoek moeten naar je wedstrijddekje.
Met deze tips kun je aan de slag om te leren omgaan met wedstrijdspanning. Meer informatie over wat wedstrijdspanning is, kun je hier vinden. Voor meer tips en hulp bij omgaan met wedstrijdspanning mail: info@paardenprestatie.nl