Wanneer aan de slag wil gaan met het stellen van doelen, is het belangrijk om een goed overzicht te hebben van welke doelen je gesteld hebt en hoe je deze wilt bereiken. Het gebruik van een doelenplan kan hierbij helpen. Hoe een doelenplan hier aan kan bijdragen, staat beschreven in onderstaand artikel.
Wat is een doelenplan?
Een doelenplan is een soort stappenplan, waarin je kunt bijhouden wat je op dit moment kunt en wat je in de toekomst wil bereiken. Je toekomstplannen worden weergegeven in de vorm van doelen. Door je doelen bij elkaar in een document te voegen, krijg je voor jezelf een overzicht wat je wilt bereiken. Daarnaast kun je in het plan ook aangeven hoe je jouw gestelde doelen wilt behalen en wat je hier voor nodig hebt.
De stappen binnen het doelenplan, kun je vergelijken met een trap. Elke keer als je een korte termijn doel behaald hebt, ga je een trede ophoog. Net zo lang tot je bovenaan de trap staat. Boven aan de trap staat een beker, die het lange termijndoel weergeeft. Door het behalen van een aantal kleinere doelen, kom je uiteindelijk bij je grotere doel uit.
Het doelenplan is geen vaststaand document. Hier bedoel ik mee dat je het plan altijd weer kunt aanpassen als de situatie veranderd. Gaandeweg kun je er achter komen dat de doelen die je hebt gesteld toch te makkelijk of te moeilijk zijn. Pas ze dan aan naar het juiste niveau. Ook een blessure van jou of jouw paard kunnen er voor zorgen dat je jouw doelenplan bijstelt. Wanneer je doelen behaald hebt, kun je ook weer nieuwe stellen.
Stappen doelenplan
Bij het maken van een plan om je doelen overzichtelijk te maken, zijn er een aantal stappen die je volgt.
Om te beginnen kijk je waar je op dit moment staat. Op welk niveau presteer je nu? Wat kun je op dit moment? En wat zijn de dingen waar je nog moeite mee hebt? Maak hier een overzicht van. Uit het rijtje dingen waar nog moeite mee hebt, kun je een aantal doelen halen om aan te werken. Let hierbij wel op dat je realistisch blijft. Een B-ruiter heeft hoogstwaarschijnlijk moeite met het uitvoeren van een piaffe, maar dit betekent niet dat dit ook het juiste moment is om daar aan te gaan werken.
De volgende stap is het invullen van je droomdoel. En dat is leuk. Hier mag je even alle regels aan de kant gooien en invullen wat jij het aller- allerliefste wilt behalen. Je hoeft even niet realistisch te blijven. Je kunt hier bijvoorbeeld aangeven dat jouw droomdoel het halen van een gouden medaille op de Olympische Spelen is.
Terug naar de realiteit. Bij het volgende stukje stel je een lange termijndoel. Kies hierbij een tijdvak dat voor jou relevant is. Dit kan 1 of 2 jaar zijn, maar ook het outdoor seizoen of een grote wedstrijd waar je naartoe werkt.
Om je lange termijn doel behapbaar te maken, is de volgende stap het stellen van korte termijndoelen. Deze korte termijndoelen zijn kleine onderdeeltjes van het lange termijndoel dat je gesteld hebt. Eigenlijk werk je op deze manier langzaam naar je lange termijndoel toe. Denk maar aan de treden van de trap. Het tijdvak van je korte termijndoelen hangt af van het tijdvak van je lange termijndoel. Als je deze over 2 jaar heb gesteld, kun je voor iedere drie maanden een korte termijndoel stellen.
De laatste stap is het opschrijven van de voorwaarden die nodig zijn om aan je doelen te werken. Denk bijvoorbeeld aan materiaal en een goede trainer, maar ook aan geld en steun van mensen om je heen. Wat moet je in je leven doen en laten om jezelf te verbeteren? Denk hierbij ook aan je studie, werk en sociaal leven.
Conclusie
Een doelenplan is een overzichtelijke manier om je doelen op papier te zetten en aan te geven hoe je deze wil behalen. Op deze manier wordt de kans groter dat je er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Maar het opschrijven van je doelen is niet het enige dat belangrijk is. Om je doelen effectief te laten zijn, is het belangrijk dat ze op de juiste manier gesteld zijn. Hoe je dat doet lees je hier.